Kunstenares Hanneke C. Remie

Ik ben geboren in 1949 in Nijmegen. Daar ben ik opgegroeid met twee zussen en een broer en heb aan het Nijmeegs Lyceum de HBS-b afgerond. Vervolgens heb ik een opleiding tot logopedist/akoepedist gevolgd. Vanaf 1970 ben ik als logopedist werkzaam geweest aan respectievelijk het Radboud Ziekenhuis, de Martinus van Beekschool en sinds 1982 in mijn eigen praktijk te Nijmegen tot 2007. Logopedie is een heerlijk vak en het werken met mensen is uitermate boeiend, maar ik had een nieuwe uitdaging nodig en mijn creativiteit zocht een weg naar buiten..

Van jongs af aan hadden de creatieve vakken mijn bijzondere aandacht en voorkeur. Het vak tekenen ontbrak dan ook niet op mijn eindexamenlijst. Lange tijd kwam ik echter niet veel verder dan het illustreren van de logopedieschriftjes van mijn pupillen. Mijn vrije tijd werd lange tijd opgeslokt door de zorg voor mijn zonen Frank en Jeroen, echtgenoot Leo, mijn werk, het huishouden en de tuin. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en toen de kinderen de deur uit waren nam ik meer tijd voor mezelf. Ik ging een workshop beeldhouwen volgen in het Afrika-museum in augustus 2000 en vanaf dat ogenblik was ik totaal verslingerd aan het beeldhouwen. Het verbaast mij nog steeds hoe uit een ruw brok steen langzaam een beeld tevoorschijn komt, waarvan ik van tevoren geen idee heb hoe het er precies uit komt te zien. Het groeit onder je handen en komt als het ware tot leven, wanneer je de laatste hand eraan legt door middel van een waslaag.

Het beeldhouwen werd een heerlijke buitenactiviteit in de tuin. In de winterdag lag het beeldhouwen helaas vaak stil, maar creatief bezig zijn had me te pakken en daar wilde ik mee verder. De stap naar het boetseren was maar klein en sinds 2003 hou ik me ook hier mee bezig. Boetseren en beeldhouwen zijn tegengesteld aan elkaar, maar vullen elkaar ook weer goed aan.

Vanaf 2010 tot 2014 heb ik de opleiding beeldhouwen aan de Academie voor Schone Kunsten Arendonk in Belgie gevolgd.