Vermoedens van familiebanden Meerte Brussel en Meerts Limburg


Voor familiebanden kunnen een aantal argumenten aangevoerd worden :

Zou een reden van het vertrek uit Brussel onder andere kunnen zijn de teloorgang van de lakenindustrie in Brussel? Bekend is dat Venlo een bloeiende lakenhandel heeft gekend. In Brussel hebben veel patriciërs hun welstand verworven in de lakenindustrie. In Weert kennen we een werkmeester Merts van het Wollenambacht (Weert inv.3193 rekeningenboek 1596).
Het is echter nog te vroeg om hier een definitieve uitspraak over doen.
 


De lelie in de heraldiek (fleur-de-lis)

In de wapens van de familie Meerte in België en de familie Meerts in Nederland kennen de lelie als gemeenschappelijk symbool. De heraldische lelie, fleures-de-lis, wordt zo afwijkend van de natuurlijke bloem afgebeeld dat het wordt betwijfeld of er wel sprake is van stilering van de lelie en niet eerder van de iris. De lelie als symbool van de Heilige Maagd was het voornaamste embleem van de koningen van Frankrijk. Vermoedelijk was Lodewijk VII (1137-1180) de eerste koning die de lelie als wapenfiguur koos. Het gebruik van drie lelies sinds de 14de eeuw had oorspronkelijk geen speciale betekenis. Het was alleen een geschikt aantal dat op het schild paste en ook op afstand juist van proporties was. Eind 14de eeuw werd het aantal van drie lelies in verband gebracht met de Heilige Drieëenheid.


Vermoedens Peeter Meerte zoon van Jan Meerte en Cathelijne van der Doort als stamvader in Venlo.

De eerste namen die we in Venlo tegenkomen zijn Hendrik, Peeter en Jacob. Deze namen vinden we ook bij de Meerte-familie. De naam Jacob vinden we voor het eerst als zoon van Jan Meerte (overleden na 1441). De naam van de moeder is niet bekend. Deze Jacob werd rond 1400 geboren. Eventuele nazaten van Jacob worden niet meer gevonden in de omgeving van Brussel. Toch lijkt het niet waarschijnlijk dat deze Jacob dezelfde is als de Jacob die we in Venlo tegenkomen. In deze familie komt geen Peeter voor en in de twee voorafgaande generaties wordt geen Hendrik genoemd. Deze Jacob heeft als broers en zussen: Willem, Gielis, Cornelis, Cathelijne, Lysbeth en Jan. Bij de eerste generaties in Venlo komen we deze namen niet tegen. De andere Jacob die we rond Brussel tegenkomen is een zoon van Lonijs Meerte en Cathelijne Crokaert. Deze Jacob werd geboren na 1437 en kreeg een zoon Peeter (geboren rond 1460). Gezien de leeftijd kunnen zij niet dezelfde zijn als de Jacob en Peeter in Venlo. Jacob had als broers Jan, Willem en Arend en als zus Lysbeth. Jacob bleef in de omgeving van Brussel wonen. De naam Hendrik komen we al twee voorafgaande generaties niet meer tegen bij deze Jacob. Ook deze Jacob valt derhalve af als stamvader. Een andere Jacob wordt in de Meerte-familie niet meer gevonden in debetreffende periode.

De zojuist genoemde Peeter (geboren rond 1460) past vanwege zijn leeftijd niet bij de gegevens zoals ze werden gevonden in Venlo. De enig andere Peeter die we bij de Meerte-familie aantreffen is de zoon van Jan Meerte (geboren rond 1380) en Cathelijne van der Doort. Deze Peeter is geboren rond 1405. Veel namen uit deze familie komen we bij de eerste generaties in Venlo tegen zoals Hendrik (broer) en Jan (vader, als Johannes), Maria (zus), Joanne (zus), Geertruijd (zus, komt als Gerard in de mannelijke vorm in Venlo terug), Cathalijne (zus, wellicht later verbasterd tot Aeletgen). Overige zussen zijn Margriet, Lysbeth en Isabeel.

Deze familie tak lijkt te verdwijnen uit de omgeving van Brussel. Een Jacob vinden we echter niet bij deze familie in België. De naam Jacob doet zijn intrede pas rond 1400. Mogelijk is de Jacob die in 1466 in Venlo wordt genoemd een zoon van Peeter. Het definitieve bewijs voor de bovenstaande stelling moet echter nog geleverd worden.


Tekst: Stef Vossen, aangepast door Leo Meerts